Tim režije nove sezone "Dosijea X" dobija pojačanje. U pitanju su dve režiserke, od kojih jedna ima dugu istoriju u okvirima same franšize. Kerol Benker radila je kao supervizor scenarija u periodu od 1999. do 2002. godine. Bila je zadužena za isti posao u "Usamljenim revolverašima". S druge strane, Holi Dejl je novo lice u seriji, a iza sebe ima preko sto sati režije na naslovima kao što su: "Kako je biti Erika", "Terminator: Hronike Sare Konor", "Grim", "Bezvremeni" i "Vladavina".

Odluka nije slučajna, i doneta je nakon nešto više od mesec dana od kako su vesti o izboru scenarista i režisera polarizovale publiku, proizvele žestok sukob mišljenja, ali i kritiku od strane medija, pre svega zbog "odbacivanja mogućnosti da se dovedu nova lica i problema neispoljene različitosti". Prema oceni sajta Indi vajer, Karter je uvrstio trojicu novih scenarista kojima će ovo biti prvi projekat, a radi se o bivšim asistentima dosadašnjih scenarista u seriji (izuzetak je Bendžamin van Alen koji je do sada napisao scenario za kratki film "Foreclosed"). Na osnovu ovoga je izvučen zaključak da je uticaj Kartera na izbor scenarista bez prakse bio veliki, što znači da su i daleko iskusniji ljudi mogli lako da dobiju isti posao.

S druge strane, sajt napominje da je Karter napisao zajednički scenario sa dr. En Sajmon i dr. Margaret Feron, koje su pružile naučne savete za potrebe poslednje epizode desetog serijala. Ipak, samo je šest žena dobilo zasluge za scenarije koji su napisani tokom devet sezona, odnosno za 202 epizode. Istovremeno, Džilijan Anderson je izjavila da su samo "dve epizode od dosadašnjih 207 režirale žene". Medjutim, kada je ET onlajn objavio priču u kojoj je Džilijan "oplela po Dosijeu X" glumica je objasnila da nije ni "oplela" ni "rastrgla", već da je samo "iznela istinu". Dalje, tekst navodi da je nedostatak različitosti po pitanju izbora scenarista tokom prošle sezone dozvolio upotrebu dosadnih klišea (nad trans osobama i pripadnicima Islama) u epizodama "Mulder and Scully Meet The Weremonster" i "Babylon". Gostujući glumac Kumel Nandžijani, poznatiji kao superfan serije, prozvao je petu epizodu na svom Tviteru: "Epizoda u kojoj se mladi musliman moli, potpuno je normalan momak i cela priča nema nikakve veze sa terorizmom." 

Problemi spominjani u medijima najverovatnije su pokrenuti analizom koju je objavio američki magazin Varajeti, objašnjavajući da su belci muškarci najzastupljeniji kao vodeći producenti i glavni glumci novih serija predstojeće televizijske sezone, koje je naručila "Velika petorka" emitera — ABC, CBS, CW, FOX i NBC.

Post a Comment

Previous Post Next Post